Moje Jedzenie

 <div id="shwfbu" class="shwfbu" style="display: none"><a href="http://webfrik.pl/widget/przycisk-podziel-sie" title="przycisk podziel się">przycisk podziel się</a><script type="text/javascript" src="http://webfrik.pl/script/widget/share.html?ath=w&title=Podziel%20si%u0119&amp;theme=light"></script></div>

SAŁATKA GYROS

Składniki:
1 pierś z kurczaka
przyprawa Gyros
1 łyżka masła
1 puszka kukurydzy konserwowej
7 ogórków konserwowych
2 niewielkie czerwone cebule
1 średnia kapusta pekińska
ketchup
majonez

 

Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu. Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie. W misce układamy warstwowo: mięso ketchup ogórki cebulę kukurydzę majonez ketchup i kapustę 

 

 

 

SAŁATKA WARZYWNA

Składniki:
2 ugotowane pietruszki
3-4 ogórki kiszone
1 cebula
2 jajka na twardo
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
majonez

 

Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka oraz osączony groszek z puszki. Dopraw majonezem.

 

 

 

 

 

 

 

 

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Składniki:
4 małe jajka
ok. 100 g sera żółtego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mniejsza cebula
majonez
sól
pieprz
szczypiorek

Jajka ugotować  na twardo. Ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i szczypiorek  posiekać. Sałatkę układać według warstw (od dołu) :
1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)  
1/2 sera żółtego
1/2 tuńczyka  5-7 łyżeczek majonezu
1/2 cebuli warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek 

 

 

 

 

SAŁATKA Z PIECZARKAM

Składniki:
1 kg małych białych zamkniętych pieczarek
1 puszka kukurydzy
15 dag szynki drobiowej
7 jajek
1 pęczek grubego szczypiorku
150 ml jogurtu naturalnego
4 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz 

Pieczarki dokładnie płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy do chwili aż będą jeszcze lekko twarde. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kroimy w cienkie plasterki (jeśli pieczarki będą miały otwarte kapelusze, przed pokrojeniem trzeba je obrać ze skórki). Lekko solimy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę na 3-4 kawałki, a następnie w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szczypior płuczemy i drobno siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. W szerokiej miseczce układamy kolejno połowę pieczarek, połowę jajek i szynkę. Posypujemy połową szczypiorku i kukurydzy. Zalewamy połową sosu jogurtowo- majonezowego. Układamy pozostałe pieczarki, jajka, szczypior i kukurydzę. Zalewamy resztą sosu. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2025 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl