PORZECZKOWIEC
Składniki
Ciasto:
3/4 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
Podane składniki zagotować i wystudzić, powstanie nam coś w rodzaju polewy.
5 jaj
0,5 szkl cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej (można troszkę mniej)
1,5 szkl mąki
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, sodę i proszek do pieczenia. Ubijać razem. Dodać polewę i mąkę, wszystko wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 min.
Masa serowa:
0,5 kg sera białego mielonego
1 kostka masła
6 łyżek cukru pudru
1 cukier wanilinowy
Wszystkie składniki miksujemy.
Masa śmietanowa (na wierzch):
0,5 l śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 paczki śmietan fix
Wszystkie składniki ubijamy na sztywno. Placek przekroić na pół. Spód posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć masę serową, przykryć drugą połową placka. Na wierzch wyłożyć śmietanę i posypać tartą czekoladą lub kakao. Smacznego!
MURZYNEK
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżki oleju
4 łyżki kakao
Polewa:
łyżka masła,
w sumie 100 g gorzkiej i mlecznej czekolady
Przygotowanie jest banalne: wszystkie składniki razem mieszamy. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polewamy czekoladą. Z podanych proporcji wychodzi 1 keksówka i 3 muffinki. Smacznego!
BOUNTY
Jeśli lubisz baton Bounty, to musisz spróbować tego ciasta, bo smakuje identycznie.
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka maki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 - 25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy
Polewa:
2 czekolady (20 dag) _1 mleczna i 1 gorzka
12,5 dag margaryny (pół kostki)
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą jeszcze ciepłą polać na ciasto. Dobrze schłodzić, przynajmniej na kilka godzin, aż stężeje.
SZARLOTKA
Składniki:
500g mąki krupczatki
200g zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
cukier waniliowy
skórka z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2kg jabłek szara reneta
5 łyżek brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki rumu
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia, dodajemy masło, a następnie siekamy nożem, aby połączyć składniki. Do miski wbijamy 2 jajka i 1 żółtko, roztrzepujemy widelcem. Przygotowane jajka powoli łączymy ze składnikami na stolnicy, siekając nożem. Potem dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, formujemy z niego podłużny wałek, który następnie dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Obie wkładamy na 25 minut do zamrażalnika.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i rum, mieszamy.
Blachę o wym. 35/25 wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażalnika większy kawałek ciasta, ścieramy go na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie formy. Następnie wykładamy jabłka, a na wierzch ścieramy drugi kawałek ciasta. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez godzinę.
PLEŚNIAK
Składniki:
230g masła
5 jajek (osobno białka i żółtka)
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1.5 łyżki kakao
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)
Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię. Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową. Zapiekamy ok. 30-40minut w 180stopniach (aż masa się zarumieni).
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.